Sunday, May 15, 2011

ZLOCIN I KAZNA,,Fjodor M.Dostojevski

ZIVOTOPIS:
Fjodor Mihajlovic Dostojevski (1821.-1881.) ruski je romanopisac i, uz Tolstoja, najveci predstavnik ruskog realizma. Presudnu je ulogu u njegovu zivotu i stvaranju imalo sudjelovanje u utopijsko-socijalistickom kruzoku Petrasevskoga, zbog cega je 1849. bio osudjen na smrt, zatim pomilovan i prognan u Sibir, gdje je proveo deset godina.
Dok je na pocetku svog stvaranja krenuo stopama Gogoljeva realizma i zastupao napredne drustvene poglede (roman ''Bijedni ljudi'', 1846.), nakon povratka s robije (koju je opisao u ''Zapisima iz mrtvog doma'', 1861.) ne samo da napusta, vec i osudjuje revolucionarnu djelatnost (roman ''Demoni'', 1871.-1872.) te zapada u misticizam i mesijanizam, propovijeda neprotivljenje zlu silom, trazi izlaz u pravoslavlju i svjesno pristaje uz carizam i slavenofilstvo.
Glavna su mu djela romani: ''Ponizeni i uvrijedjeni'', ''Zlocin i kazna'', ''Idiot'' te ''Braca Karamazovi'', posljednje i najpoznatije njegovo djelo, koje je ostalo nedovrseno.

KNJIzEVNI ROD: epika
VRSTA DJELA: roman

MJESTO RADNJE: Rusija
VRIJEME RADNJE: 19. st.

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: izvanredna jasnoca, nervozan hihot, zgodan cas, gnjevni smijesak, sitne ocice, , casovito zaprepastenje
- usporedbe: kao batina, kao macka s misem, kao da nikoga ne vidi, kao secer, kao pasja rulja
- metafora: ''Ja sam uskrsnuce i zivot''

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
likovi: Raskoljnjikov, Sonja, Razumihin, Dunja, Marmeladov, Puljherija, Luzin, Katerina Ivanovna...

RASKOLJNJIKOV:
Lijep i stasit, bivsi student prava, koji zivi u maloj tijesnoj sobici. Svoju unutrasnju borbu potpiruje mislju kako bi jedan zivot mogao spasiti hiljade bijede. Nakon ubojstva ga hvata strah, jeza, izgubljen je i uplasen. Na kraju djela nalazi davno izgubljeni spokoj.
SONJA:
Prostitutka cistog srca, stidljiva, plaha. Ona je religiozna krscanka te bez prigovora trpi ocito jos vecu bijedu od Raskoljnjikova.

KRATAK SADRZAJ:
Glavni je junak romana siromasan student prava Rodion Raskoljnjikov.
Raskoljnjikova progoni ideja o izvrsenju "vise pravde" koju ce ostvariti ubojstvom Aljone Ivanove, gramzive i podle stare lihvarice, cijim bi se novcem moglo usreciti barem sto ljudi i cijim bi nestankom bili zadovoljni mnogi, ukljucujuci i njenu sestru Lizavetu koju Aljona muci i iskoristava.
Raskoljnjikova zaticemo u pocetku romana u rascjepu izmedju jednostavnosti rjesenja koje je smislio i gnusanja nad mogucnoscu da se ta ideja uopste rodila u njegovoj glavi. Raskoljnjikov pomno razradjuje i provjerava plan, iako jedan dio njega ne vjeruje u izvrsenje plana. Sklop zivotnih okolnosti naprosto gura Raskoljnjikova u zlocin: dobiva majcino pismo, razgovara u krcmi s Marmeladovim, susrecu Sonju, doznaje da ce lihvarica biti sama oko sedam sati. Majcino pismo puno je nemocne pomirenosti sa zivotom: sestra Dunja, da bi se spasila sramne i ponizavajuce guvernantske sluzbe kod razvratnika, obecala je ruku bogatom Luzinu, koji trazi siromasnu djevojku da bi mu bila pokorna i zahvalna. Mati se nada da ce tako materijalno pomoci sinu jer je sestra, vezana obavezom vracanja za Rodionovo skolovanje posudjenog novca, strpljivo podnosila teror Svidrigajlova.
Raskoljnjikov ne moze prihvatiti sestrinu zrtvu. Tesko opterecen time u krcmi susrece Marmeladova, propalog alkoholicara koji utapa tugu picem kupljenim novcem koji zaradjuje starija kci Sonja prostituirajuci se. Raskoljnjikov upoznaje obitelj Marmeladovih, cija sudbina pokazuje pogubnost djelovanja bijede na ljudski rod. Najveci je stradalnik Sonja, ali ona im pruza najvece nade. Ostat ce moralno cista uz sva zla koja je zadese u zivotu. Raskoljnjikov gotovo podsvjesno donosi odluku, pada u san ispunjen kosmarima. Kao da je upravljan necim izvan svijesti, pomno i hladno ostvaruje svoj plan. Nepredvidjenu okolnost, prisustvo Lizavete, rjesava brutalno, ubija je zajedno sa sestrom. Opljackan novac skriva pod kamen ne brojeci ga. Vraca se u stan i pada u groznicu.
Pocinje mucna psiholoska drama: borba sa savjescu koju vodi Raskoljnjikov i borba s istraziteljem Poefirijem Petrovicem koji oko Raskoljnjikova steze "psiholoski obruc". Pronadjeno je vise rjesenja i pitanja:najekstremnije nude Sonja i Svidrigajlov. On predlaze bijeg i amoralnost, a Sonja priznanje, kajanje i oprost zasluzen patnjom i zrtvom. U trenutku kada ga Petrovic gotovo natjera da prizna, upada Nikolaj i priznaje da je ubojsvo pocinio u trenutku pomracene svijesti. Raskoljnjikov se dvoumi i odlazi na mjesto zlocina, razmislja o rjesenju, nagovjestava i priznaje ubojstvo. Osjeca neumitnost pobjede dobra nad zlom. Pod Sonjinim utjecajem potresen samoubojstvom Svidrigajlova koji sav svoj novac ostavlja kao dobrocinstvo djeci Marmeladova, okajavsi tako svoj razvratni zivot, Rodion prijavivsi se policiji dozivljava prociscenje.
Zavrsetak nas romana izvjestava o sudbinama likova. Sonja prati Raskoljnjikova u Sibir. Dunja se iz ljubavi udaje za bratova prijatelja Razumihina. Umire im majka. Raskoljnjikov se razboli. Nakon dugog bolovanja vraca se u zivot prociscen i vedar, pun nade. Sedam preostalih godina u Sibiru cine se kratke kao tren uz utjehu nadjenu u evandjelju i Sonjinoj ljubavi.

''... siromastvo nije sramota, to je istina.''
''Trebalo bi da svaki covjek moze nekud otici.''
''Na sve se privikava podlac.''
''Laz je mila stvar, jer vodi istini.''
''ko dva zeca vitla, nijednoga ne stize.''
''Laganje je jedina covjecja privilegija koju nemaju drugi organizmi. Slazi, pa ces doprijeti do istine! Zato i jesam covjek jer lazem.''
''U koga ima savjesti, neka i pati ako prizna da je pogrijesio. To mu i jest kazna...''
''Najlukavijega covjeka treba da zbunis bas najpriprostijom stvari.''

No comments:

Post a Comment