Tuesday, May 3, 2011

ANA KARENJINA,,Lav Nikolajevic Tolstoj

Biljeske o piscu:
Lav Nikolajevic Tolstoj je ruski pisac, jedan od najvecih pisaca u doba realizma. Rodjen je 9.septembra 1828. u mjestu Jasnaja Poljana. Sa 16 godina Tolstoj je otisao studirati jezik a onda pravo. Putovao je po zapadnim drzavama, vratio se vrlo razocaran gradskim drustvom. Bavio se pedagoskim radom, uzdizanjem seljaka. Posvecuje se svojoj obitelji i knjizevnom radu. U publicistickim tekstovima zagovara preporod drustva moralnim usavrsavanjem pojedinaca.
Prvi kratki roman izdao je 1863. a zvao se "Kozaks". "Anu Karenjinu" je napisao izmedu 1875. i 1877. Nakon "Ane Karenjine" napisao je jos nekoliko romana. Bio je jedan od najvecih mislilaca svog doba.
Tolstojev bogati knjizevni rad i ideologija znacajno su utjecali na evropsku misao i knizevnost u zavrsnici 19. i na pocetku 20. stoljeca.
Umro je 20.novembra 1910. g.

Tema:Preljub Ane Karenjine

Vrijeme radnje:70-tih godina 19. stoljeca

Mjesto radnje:Moskva, Petrograd

Likovi:
Ana Arkadnjevna Karenjina, Aleksej Aleksanarove Karenjin, Aleksej Kirilovic Vronski, Konstantin Dimitrijevic Levin

Kratki sadrzaj:
Roman govori istodobno o dvije ljubavne price. Sretan brak Levina i Kiti te tragicna afera grofa Vronskog i Ane Karenjine. Levin je plemic i zemljoposjednik koji je zaljubljen u Kiti, dok je ona zaljubljena u Vronskog. Kada je Levin zaprosio Kiti ona ga je odbila, nadajuci se da ce Vronski zaprositi nju. Nakon odbijanja Levin napusta Moskvu i odlazi na selo. Na jednom balu Vronski se zaljubljuje u Anu Karenjinu, a Kiti zbog boli i tuge odlazi u inozemstvo na lijecenje, gdje stvara nova poznanstva i oporavlja se od nesretne ljubavi. Nakon povratka u Rusiju Levin ponovo prosi Kiti, ali ona ovaj put prihvaca. Njihov brak je bio stabilan iako je bilo povremenih neslaganja. Radja sina Dimitrija. Levin je nakon vjencanja prolazio kroz vrlo tesko razdoblje iz kojeg je nasao izlaz u vjeri u Boga.
Ana je udana za Alekseja Karenjina. On je drzavni sluzbenik.
Njihov odnos je korektan, ali bez ljubavi. Nakon bala Vronski je otvoreno izrekao svoju ljubav Ani. Ona napusta Moskvu, ali Levin je slijedi. Ana i Levin vidjaju se svaki dan i ljudi su poceli siriti glasine. Aleksej uplasen zbog skandala moli Anu da prikrije vezu, ali ga ona i dalje nastavlja vidjati. Ostaje u drugom stanju i to priopcava Vronskom prije jedne konjicke utrke. Na putu kuci Ana priznaje muzu svoju vezu, braneci svoju ljubav. Aleksej zeli sacuvati svoj brak, ali ne zeli da Ana prima Vronskog u kucu. Prilikom poroda doslo je do komplikacija i Ana na rubu smrti moli muza za oprostaj.

On oprasta i Ani i Vronskom i prihvaca dijete. Ana raskida s muzem, a on joj namjerno ne zeli dati sina. Ana, Vronski i djevojcica odlaze u inozemstvo. Bili su sretni neko vrijeme, ali Anina ceznja za sinom ih vraca nazad u Moskvu. Ana i Vronski pokusavaju uci u visoko drustvo.
Levin je rado vidjen, ali Ana dozivljava javnu osudu. Povlace se na selo gdje vode luksuzan zivot. Levin inzistira da se Ana rastavi od Alekseja, ali on to odbija zbog religioznih nacela. Ana sve vise kaznjava Vronskog za odvojenost od svoga sina, upada u histericna stanja, a nocu uzima morfij.
Na kraju teskog razdoblja baca se pod vlak. Nakon toga Vronski se prijavljuje za odlazak u Srbiju u srpsko-turski rat.

Analiza likova: Ana Karenjina
Na pocetku knjiga Ana je preljepa i sarmantna, uzorna majka, zena drzavnog sluzbenika. Svu svoju ljubav usmjerila je na svog sina. Slijedeci srce Ana ostavlja muza, polozaj, ugled i sina. Ona je zeljela dobiti ne samo sto je htjela vec i vise od toga. Optuzuje Vronskog za najveci moralni prekrsaj - krsenje majcinske duznosti. Postaje opsjednuta o Vronskovoj nevjeri i gubi ljubav. Na kraju spoznaje da je ljubav prolazna i odlucuje sve prekinuti. Bacanjem pod vlak Ana prekida svoj zivot i ostavlja svoje ljubljene u velikoj tuzi.

Aleksej Vronski: Pruzao je svu svoju ljubav i potporu Ani, cak se zbog nje i odrekao vojnicke karijere prije odlaska u Italiju. Bio je zrtva, podnio je gorcinu poraza. Njegova najveca krivica je u tome sto je obecao ono sto niko ne moze ostvariti - da ce cahura ljubavnog zanosa trajati vjecno.

No comments:

Post a Comment