Thursday, May 19, 2011

Travnicke mahale 2008

Uskoro se navrsava 47 godina (godina je 2008) otkako je knjizevnik Ivo Andric dobio Nobelovu nagradu za knjizevnost. Tim povodom Udruzenje gradjana "Rosa Brandis" iz Travnika, u suradnji sa nekoliko drugih nevladinih organizacija, i travnicki Radio TNT organizirali su na ulicama Travnika pocetkom ovog mjeseca potpisivanje peticije da Travnik, kako kazu, konacno dobije ulicu sa imenom Ive Andrica. Iako je ova inicijativa dobila znacajnu medijsku podrsku, peticija nije polucila posebne rezultate, odnosno veoma mali broj Travnicana dao je svoju podrsku andricevanju travnickih ulica. Zasto je to tako? Znaju Travnicani, kao i ostali Bosanci i Hercegovci, da je Ivo Andric bio izuzetan pisac cija djela odisu jedinstvenim spisateljskim stilom. Nazalost, Ivo Andric svoja djela nije uspio zastititi od samog sebe, odnosno od predrasudnih razumijevanja i emotivnih osjecanja prema Bosnjacima i islamu.

U svojoj knjizi Bosanski muslimani u Andricevu svijetu i po njegovoj duhovnoj sklonosti i stvaralackoj opterecenosti za "pervertiranim psihopatoloskim likovima", "seksualnim manijacima", "sadistima i scenama ludila i zlocina". A posto je za junake tog sataniziranog svijeta, selekcijom i redukcijom opakosti i drustvene pomjerenosti, uzimao Bosnjake kao izdanke islama i Istoka, s kojeg, prema evropskom crno-bijelom romantickom uvjerenju i krscanskoj anatemi jos od srednjeg vijeka, dolaze sve krajnosti zla i nastranosti, njegova pripovjedacka umjetnost bila je posljedica i, knjizevno oslobodjena, ilustracija dizertacijskih intelektualnih postavki i prirodna faza u razvoju, ispoljavanju i ekspanziji njegova duhovnog zivota, u oslobadjanju vlastitih negativnih napona prema Turcima, islamu i muslimanima''.

Jedan u nizu mnostva primjera gdje se Andric, oslobadja negativnih napona prema Turcima, islamu i muslimanima jeste njegova pripovijetka "Za logorovanja" u kojoj Andric, opisujuci Mula Jusufa, jednog od likova iz spomenute pripovijetke, pise da je taj Mula Jusuf "prezirao te Bosance, muslimane, neuke, surove, nevjerovatno ogranicene ljude, sto tako svecano i s toliko vaznosti govore svoje gluposti"

"Kairski bazar" – posveceno mome prijatelju Ivi Andricu

Mujezin pjeva sure svome bogu
Alah da mu oprosti jerbo lazno pjeva
Nije to ljubavi vec pjesma gnjeva
Poziva na kavgu a odbija na slogu.
Pastirova koza, vezana za nogu,
Oko sebe mlijeko nevjesto proljeva,
A muhe se kupe. Lijeni Arap zjeva
U prljavu svoju obavijen togu.
U prasini gustoj djeca zamazana
Otresaju necist sa cupave glave,
Dok dzamija stara, ko krastava rana
Zapusteno zjapi, svjedok prosle slave,
K nebu se uzdise miomiris gnoja
I Homerov masni dio ovnujskoga loja.

Ivo Andric odgovorio je svome prijatelju Niki Mirosevicu pismom u kome kaze:

'"Narocito me veseli tvoja lepa zbirka pesama, u kojoj ima i jedna posvecena meni. Mene takodje ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice gusi, pa sam vise u Beogradu nego u Bosni",

Da je ziv, ni Ivi Andricu ne bi godilo da mu se ime haba po plocicama objesenim po travnickim mahalama poklonika "arapskog varalice", kako bezumnik pogrdno naziva poslanika Muhammeda, a.s. Vjerujem da ni Bosanci – vijecnici u Opstinskom vijecu Travnika, nece dati svoj glas da se ijedna ulica u Travniku nazove po travnickom varalici Ivi Andricu, koji zbog smrada loja pobjeze iz Travnika u Beograd.

SVAKO ko je protiv muslimana, bilo da je jedan nobelovac(mason Andric-dupljak a pravi nobelovac je Krleza,kojem je,zahvaljujuci masonima, i samostanskom,dolackom facuku "nobel"ispred nosa pokraden) ili "obicni covjek" kojem imponuju stvari koje se pisu protiv muslimana, jeste podla hulja inflagrantska koja prezire i Bosnu i Hercegovinu i sve sto se zove Bosancem i Hercegovcem,,,neovisno o privatnom vjerskom opredjeljenju.A opredjeljenja su nase bogatstvo!

No comments:

Post a Comment