Monday, May 16, 2011

U REGISTRATURI,,Ante Kovacic

ZIVOTOPIS:
Ante Kovacic (1854.-1889.) rodjen je u Oplazniku.
Maturirao je u sjemenistu i nastavio studij prava u Zagrebu. Radio je u tudjim advokatskim kancelarijama u Zagrebu i Karlovcu do 1887., kada je doktorirao i otvorio vlastitu odvjetnicku pisarnicu u Glini.
Bio je pristasa Stranke prava i Ideja Ante Starcevica.
Bio je novinar, feljtonist i knjizevnik.
Djela: ''Barunicina ljubav'', ''Fiskal'', ''U registraturi'', ''Izabrane pjesme'', itd.

KNJIZEVNI ROD: epika
VRSTA DJELA: roman

TEMA: Odrastanje i sazrijevanje seoskog mladica u gradskoj sredini

VRIJEME I MJESTO RADNJE: 19. st., Hrvatska ,relacija selo - grad

OBILJEZJA OVOG ROMANA:
1. ROMATINCARSKA:
Vidljiva su u tajanstvenosti kojom je obavijeno Laurino porijeklo, u intrigama, Laurinom hajduckom zivotu, u tajanstvenosti njezina odnosa s Ferkonjom i babom Hudom.
2. REALISTICKA:
Osnovna je tema realisticka: prikazuje djetinjstvo i skolovanje seoskog djecaka Ivice Kicmanovica i njegovu preobrazbu u gradjanina. Prikazan je prodor kapitalizma na selo (Medonic), a preko kumordinara Zorza tip siromasnog seljaka koji postaje gradski sluga. Preko Ferkonje pokazuje zametak velegradskog kriminala.
Predstavljene su dvije sredine: gradska i seoska. Izmedju tih je dviju sredina (i dviju zena koje ih predstavljaju) Ivica Kicmanovic.
3. NATURALISTICKA:
U svojim su postupcima neki od likova motivirani i bioloski - naslijedjem (Laura je plod gresne Mecenine ljubavi koja, ne znajuci, pocini incest - postaje ljubavnica vlastitog oca; zlo je u njoj ukorijenjeno samim rodjenjem).
4. MODERNISTICKA:
Vrijeme nije izrazeno u kontinuitetu, ceste su retrospekcije. Zavrsetak romana prikazuje nemoc pojedinca da ostvari ljubav i osobnu srecu zbog usuda koji ravna njegovim zivotom.

UKRATKO O DJELU:
Prvi dio romana opisuje Ivicino djetinjstvo u seoskoj sredini.
Drugi dio opisuje mijesanje epizoda iz seoske i gradske sredine – drama glavnih likova. Pojavljuje se Medoniceva obitelj i u nizu epizoda razvija se drama glavnih likova Ivice i Laure (Mecenina smrt, Ivicin povratak na selo, Laurin dolazak u Meceninu kucu, razrjesenje tajne u Laurinu porijeklu i Ivicin povratak u grad).
Treci dio odvija se u znaku novih zapleta i iznenadjenja. Ljubavni trokut: Laura – Miha – Justa, Miho – Laura – Ferkonja. Ubojstva: Laura i Ferkonja ubijaju Mihu, a Laura ubija Ferkonju. Novi ljubavni trokut: Laura – Ivica – Anica u kojem Laura ubija Anicu. Slijedi Laurino pogubljenje i Ivicino propadanje, ludilo i smrt u zapaljenoj registraturi.

KRATAK SADRZAJ:
Ivica Kicmanovic veoma je bistro dijete seoskog "muzikasa" Jozice zvanog Zgubidan. Na susjednom brijegu zive Mali Kanonik i njegova obitelj, s cijim sinovima, Pericom i Mihom Ivica polazi u skolu. Zbog Ivicine bistrine, ucitelj i zupnik nagovaraju Jozicu da ga posalju na daljnje skolovanje u grad, sto uspijevaju i ostvariti uz pomoc zupnika i Jozicina rodjaka Jurica, "Zorza", koji radi kao sluga kod bogatog "Illusrissimusa" koji pak pristaje primiti Ivicu na stan i hranu za vrijeme skolovanja. Illustrissimus je lik misteriozne proslosti, izvanbracni sin vlasnika imanja i supruge upravitelja imanja, a prije preseljenja u grad zivio je razvratnim zivotom (silovao je Doricu, suprugu jednog uglednog seljaka).
Kada je Ivici 20 godina, u Mecenin dom stize njegova lijepa rodjakinja i sticenica Laura u koju se Ivica odmah zaljubi, a koja mu isprica kako je nakon oceve smrti odrasla u siromasnoj radnickoj obitelji u kojoj je otac pijanac, a sin jednooki grubijan Ferkonja. Bjezeci od Ferkonje, u sumi je naisla na babu Hudu kod koje je provela nekoliko godina, a zatim je dosla u grad k Meceni. Nakon sto Mecena otkrije Ivicinu i Laurinu ljubav, potjera Ivicu iz svog doma pa se on, upravo za Uskrs vraca kuci.
Mecena je na samrti, a Laura trovanjem pozuruje njegovu smrt. Iste noci Mecenina kuca izgori u pozaru, Zorz postaje krcmar, a Laura s Meceninin novcem dolazi za Ivicom na selo. Medju Meceninim novcem, Laura pronalazi dokaze da je zapravo Mecenina kci (plod silovanja seljakinje Dorice!), a Ivica odlucuje nastaviti skolovanje Laurinim novcem. Po povratku u grad saznaje da je Laura u vezi s Kanonikovim sinom Mihom pa raskida s njom.
U Ivicu je zaljubljena kanonikova kci Anica koja za njim dolazi u grad i upada u ruke svodnici, od cega je Ivica spasava u posljednji trenutak. Istovremeno se Laura i Miha posvadjaju kada ona u jednom njegovom prijatelju otkrije Ferkonju. Ona s Ferkonjom ubije Mihu te krece u bijeg i stvara odmetnicku druzinu. Potom ubija i Ferkonju i zeli zapoceti novi zivot s Ivicom u inozemstvu, ali Ivica se odlucuje vjencati s Anicom.
Laura sa hajducima upada na samu svadbenu svecanost; Kanonik i Ivicini roditelji pogibaju u tom sukobu, Ivica je ranjen, a Anica oteta i ubijena nakon okrutnog mucenja (Laura joj odreze grudi). Ubrzo potom Laura je uhvacena, osudjena i smaknuta, a Ivica sluzbuje kao registrator u provinciji. Krajem zivota odaje se alkoholu, te u trenutku pomracenja uma spaljuje i sebe i registraturu.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
IVICA: u pocetku naivni mladic, koji s vremenom odrasta u patnika. U djetinjstvu je bio sretan, a kasnije ga je zivot ucio na sve gore i gore stvari. Prisiljen je na skromnost, rad, siromastvo i seoski mentalitet. Ipak, on voli selo i svog oca i majku. Odlazak u grad ga mijenja. Prisilno odrasta u rezigniranog covjeka, rastegnutog na vise strana koji ne pronalazi svoj unutrasnji mir.
Njegov lik, kao i ostali, prolazi kroz promjene. U pocetku je zbunjeni djecarac koji ne shvaca sve sto se dogadja oko njega. Nakon toga dolazi faza mladog sticenika, koji shvaca okolinu, ali eksplicitno mu je zabranjen svaki komentar: Nakon toga je mladic uhvacen u kostac s dvije zene, da bi na kraju zavrsio kao neretni alkoholicar, bez vidljivog cilja na obzoru.
JOZICA KICMANOVIC: Ivicin otac kojega nazivaju "zgubidan". Nije poznavao ni pedagogicko-didaktickih teorija ni prakse. Seljak nasih starih korijena i zlatnih vremena, ne razumije se ni u citanje ni u pisanje. Pa stoga nije mogao procitati nikakve moderne pedagoge. Vesela ljudina, seljacki muzikas na tzv. "bajsu". Tako obljubljeni svadbeni veseljak znao je biti kruta svadljivica u nasem susjedstvu i jezicav poput kakve babe.
LAURA: kljucni faktor u Ivicinu zivotu, njegova prva ljubav i ''femme fatale''. Njena ga privlacnost u isto vrijeme i privlaci i odbija, isto kao sto i on nju privlaci i odbija. Laura je lik pun suprotnosti i unutrasnjeg nesklada. Ona ili jako mrzi ili jako voli. Takvi sukobi su od nje ucinili hladno neemocionalno bice, koje na kraju zavrsi hajduceci uokolo. Medju ostalim, ona je i glumica, i to takva koja glumi iz osobne koristi. Njezin je zivotni put pun razocaranja i ona na kraju ostaje nezadovoljna - isto kao i Ivica.
ZORZ: Njegov prividni sjaj zasljepljuje seljake, dok je on u stvari samo Mecenin rob. On je olicenje nesklada izmedju zelje i stvarnosti, i pokazuje covjekovu zelju da se pretvara da je ono sto nije. Njegova je stvarna uloga da se ulizuje Meceni.
MECENA: lazni dobrocinitelj. Njegov dobar glas pociva na neobjasnjivoj cinjenici da ljudi imaju visoko misljenje o njemu (bar oni koji ga ne poznaju). Ipak, to nije bas toliko cudno ako se uzme u obzir da je i on jedan glumac. Ne toliko velik kao Laura, ali sasvim dostatan da zavara okolinu. U stvari je priglup i dvolican covjek, a to se vidi u svakodnevnim prilikama: npr. ucenje govora. Iza njegove je povrsinske kreposti skrivena razbludnost i hedonizam.

STRUKTURA DJELA:
Roman sa viseslojnim fabularnim zbivanjima u kome je ukljuceno mnostvo likova iz razlicitih drustvenih slojeva, pa je roman svojevrsna analiza socijalnih, moralnih i psiholoskih sastavnica tadasnjega hrvatskoga drustva.
''Ja ispadoh iz odaja Mecene i sretnem na stubama divnu Lauru... Ona mi se nasmijesi rajskim, pozudnim osmijehom a u crnim ocima plamti joj strast i hladnoca, neopisivo milje i ljut prezir, andjeoska dobrota i zmijska zloba... sve to u jedan tren...''

''Ja ni od koga ne trebam i ne trazim oprostenja, ni pomilovanja, nego samo od tebe! Od tebe, mili moj! Vrati mi svoju zarku ljubav, a ja cu za sve vjekove biti tvojom robinjom! Ljubit cu prah za tvojim stopama! Gazi po meni, kao po kakvu crvu: samo da sam uza te, samo da s tobom disem, mislim, govorim i zivim! Oh, smiluj se, smiluj!''

''Tvoja je Anica ono seljacko dijete... Hi... hi... hi! Suvise smijesno. Da ces je vjencati. . . Pripovijedalo mi, ispricalo mi sve. Ali pamti razbojnickog zenskog harambasu Laru: nikada nijedna nece biti tvojom dok je na ovim ramenima slobodne glave!''

No comments:

Post a Comment