Sunday, May 15, 2011

SMRT SMAIL-AGE CENGICA,,Ivan Mazuranic

ZIVOTOPIS:
Ivan Mazuranic rodio se 1814. godine u Novome Vinodolu, gdje je zavrsio njemacku pucku skolu.
1873. je godine postao hrvatski ban, prvi ''ban pucanin''. Sisavsi s banske stolice, ne bavi se vise politikom. Posljednje je godine zivota proveo u miru baveci se matematikom i astronomijom. Umro je 1890. godine u Zagrebu.
Autor je malog broja djela, ali po umjetnickoj je vrijednosti jedan od najznacajnijih hrvatskih knjizevnika. Mazuranic je nadopunio izgubljeno 14. i 15. pjevanje Gunduliceva epa ''Osman''. Njegovo je zivotno djelo ''Smrt Smail-age Cengica'' objavljeno 1846. u almanahu ''Iskra''.

KNJIZEVNI ROD: epika u stihu
VRSTA DJELA: povijesni ep

VRIJEME RADNJE: 16. stoljece
MJESTO RADNJE: Hercegovina

ANALIZA JEZIKA I STILA:
- epiteti: lijepo, hladnoj, planinskog, ljuci, gorski, sviloruna, malenoga
- personifikacija: ''zadrhtase ta vjesala tanka''
- kontrast:
''zadrhtase ta vjesala tanka,
al ne pisnu Crnogorcad mlada.''
''Sunce zadje, a mjesec izadje.''
- arhaizmi: dzelate, arslan, harac
- onomatopeja:
''Krcnu kolac njekoliko puta
Zviznu pala njekoliko puta''
''Ni tko sapce, ni ko zbori,
ni ko pjeva, niti se smije''
- usporedba: ko tajni glas duhova
- metafora: ''Studen kamen prima zivot''
- ponavljanje: ''cije 'e ovo...''

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
SMAIL-AGA:
Smail-aga je silni turski vlastelin, koji je veoma krvolocan i uziva ubijajuci nevine i bespomocne ljude. Svoje zarobljenike muci necuvenim mukama da bi ih zatrazio i iz njih izvukao sto veci harac. Medjutim, on je u dusi kukavica koja svoje slabosti prikriva mucenjem drugih ljudi.

CRNOGORCI:
Crnogorci su ljudi koji se zadovoljavaju malim stvarima. Bogatstvo za njih ne predstavlja nista znacajno, njima je vaznija njihova sloboda od svog zlata na svijetu. Umiru bez straha, ne ispustajuci ni jednog jauka, iako umiru u strasnim mukama. Vjeruju u pravdu i Boga, i znaju da na kraju svako nasilje mora prestati. Na bilo koji nacin...

KRATAK SADRZAJ:
AGOVANJE
Silni je turski ratnik, Smail-aga Cengic, imao puno robova, Crnogoraca. Buduci da je bio krvolocan, ubijanje nevinih i bespomocnih bilo mu je zabavno. Tako je jednog dana odlucio ubiti skupinu mladica. Starac Durak ga je molio da ih postedi, sto je aga odbio. Nakon sto je ubio mladice, starcu je odredio smrt vjesanjem. To bi ucinjeno naocigled Durakova sina Novice, aginog vojnika. Gledajuci tijela ubijenih, Smail-aga se divio svojoj moci, ali istodobno ga je mucilo to sto su mladici pred njim poginuli bez straha.

NOCNIK
Vidjevsi kakva mu je sudbina zadesila oca i vidjevsi pravu aginu narav, Novica se odlucio pridruziti svojim dotadasnjim neprijateljima u borbi protiv Smail-age vodjen zeljom da osveti oca.

CETA
U Cetinju se skupila mala ceta onih kojima je bilo dosta aginih zlodjela. Odlucili su se sukobiti s agom . Na putu ih je stari svecenik blagoslovio i upozorio da je njihov pohod velika i sveta stvar jer brane svoju rodnu grudu i svoj narod.

HARAC
U medjuvremenu, zli je aga odlucio kupiti od naroda harac, tj. porez. Sa svojim podanicima utaborio se na Gackom polju. One ljude koji nisu mogli platiti porez odvodio bi kao zarobljenike. Jednog dana, aga je dosao u neugodnu situaciju. Naime, za vrijeme jedne igre, svom je vojniku slucajno izbio oko, sto je izazvalo podsmjehivanja medju narodom. Buduci da je zbog toga aga bio ljutit, odlucio se opustiti uz veceru. Iznenada je hrabra ceta napala Turke. Zateceni turci nisu pruzili jak otpor. Hajduk je Mirko puskom ubio zlog Smail-agu Cengica. Tako je Novica docekao osvetu, ali i sam je poginuo od ruke Turcina Hasana.

KOB
Zli je Smail-aga Cengic docekao svoju sudbinu. Godinama je nanosio zlo drugima, a sada je zlo doslo njemu. Svu je njegovu sjajnu opremu uzeo plahi Turcin koji je nije vrijedan i oprema vise ne blista na njemu kao sto je blistala na velikom ratniku, ali zlom covjeku, Smail-agi Cengicu.

IDEJA:
''Turcin reci, al' mrijeti
Za Hristovu vjeru svetu
Tesko nije, tko se za nju bije.''

''Sramota je takome junaku
Kupit harac, ne skupit haraca,
Dzilitnut se, ne pogodit cilja,
Kamol' slijepit mjeste raje Turke,
Kamol' da mu zlurad krst se smije.''

No comments:

Post a Comment