Tuesday, May 3, 2011

ANTIGONA,,Sofoklo

Biljeske o piscu:
Sofoklo se rodio oko 496. godine p.K. a umro je 406. g. p.K.
Napisao je 123 drame, a od njih se sacuvalo samo 7 i to: Antigona, Kralj Edip, Filoklet, Elektra, Edip na Kolonu i Trahinjanke. Bogovi ga kao pisca nisu zanimali, iako je bio religiozan tradicionalista. Istinu o zivotu trazio je u ljudima i medjuljudskim odnosima. Sofoklo je pojacao dramsku radnju tako sto je uveo 3. glumca.

Vrsta djela:
Drama, tragedija

Mjesto radnje:
Teba

Vrijeme radnje:
V. stoljece

Tema:
Sukobljavanje Bozjih i ljudskih zakona

Kratki sadrzaj:
Prvi cin
Poslije smrti Polinika i Eteokla, koji su poginuli u medjusobnom sukobu, vlast u Tebi preuzima njihov ujak Kreont. On je zabranio da se Polinikovo tijelo pokopa, jer je Polinik izdao domovinu, borio se protiv nje. Onaj tko prekrsi tu zapovijed bit ce kaznjen, i to smrcu.

Drugi cin
Dolazi strazar i donosi losu vijest da je netko prekrsio zapovijed i pokopao Polinika. Strazar dovodi krivca za to djelo, Antigonu.

Treci cin
Kreont ju zbog tog cina osudjuje na smrt. Kreont i Antigona se suprostavljaju jedno drugom u nepomirljivom sukobu.
Antigona objasnjava za sto se ona bori, za Bozji zakon, ali moc je na strani novog vladara i Antigona mora umrijeti s Ismenom, sestrom, koja joj se sad pridruzila.

Cetvrti cin
Antigonin zarucnik, Hemon, trazi od oca Kreonta milost za Antigonu.
Sva ta Hemonova preklinjanja nisu uspjela. Antigonu ce za kaznu zivu pokopati.
Peti cin
Tu pocinje njezina tuzaljka. Ona zajedno sa zborom oplakuje svoj zivot, kojem je uskracena udaja. Antigona zavrsava tuzaljku sazeto, obrazlozenim opravdanjem.

Sesti cin
Tiresije, prorok, dolazi i objavljuje da je Kreont zabranjujuci sahranu, okaljao sebe i svoj grad. Ali i tada Kreont odbija da odstupi. Jedino pred prijetnjom nesrece on zurno, ali uzaludno mijenja odluku da Antigonu oslobodi.

Sedmi cin
Hemon dolazi u zatvor, nalazi Antigonu mrtvu i sam se ubija. Euridika, Kreontova zena, umire cim je saznala za sinovo samoubojstvo.
I tako Kreont ostaje sam kao puka sjena.

Analiza likova:
Antigona
Vrlo hrabra, odgovorna, ali ipak i osjetljiva i vrlo ranjiva. Izuzetna osoba koja i danas moze posluziti kao primjer ljudske savjesti i odgovornosti.

Kreont
Okrutan covjek koji zastupa samo zakon bez obzira na osjecaje i ljudskost.

Hemon
Sin Kreontov, koji je bio razapet izmedju ljubavi prema Antigoni i
stovanja prem ocu ali ljubav je nadvladala stovanje.

No comments:

Post a Comment