Tuesday, May 3, 2011

EVGENIJE ONJEGIN,,Aleksandar Sergejevic Puskin

Biljeske o piscu:Aleksandar Sergejevic Puskin je rodjen 1799. godine u bogatoj obitelji. Svojim djelom Oda slobodi zamjerio se sudu te je prognan u juznu Rusiju i tamo pise svog Zarobljenika Kavkaza. Pomilovan je 1826. godine, te se vraca u Moskvu i St. Petersburg. Umro je u dvoboju 1837. godine. Puskin se smatra osnivacem moderne ruske knjizevnoisti. Njegova veca djela su: Evgenij Onjegin, Kapetanova kci, Oda slobodi, Zarobljenik Kazkaza, Broncani konjanik, Ruslan i Ludmila…
Vrijeme radnje:Radnja se odvija oko 19. stoljeca
Mjesto radnnje: Radnja se odvija u Rusiji
Kratki sadrzaj:Radnja zapocenje pricati o mladom plemicu Evgeniju Onjeginu, “suvisnom covjeku”, koji je dovoljno bogat da se ne angazira ni na kojem planu. Takav zivot mu ubrzo dosadi. Uto nasljedjuje neko imanje, te mora otici u unutrasnjost zemlje na neko vrijeme. Tamo se upozna sa Lenskim, romanticarom, koji je zaljubljen u Olgu. Olga pak ima sestru Tatjanu, mirnu povucenu, koja samo cita knjige. Ona se zaljubljuje u Evgenija, te mu pise pismo u kojem izjavkljuje ljubav, no Onjegin ju odbija. Uskoro na proslavi Tatjanina imendana, Onjegin iz prkosa koketira s Olgom. Lenskog to uvrijedi, te trazi satisfakciju. Onjegin ga ubija u dvoboju, te odlazi na dugo putovanje od vise godina. Jednog dana na nekoj zabavi u St. Petersburgu srece Tatjanu, te joj pise strastveno pismo. Ona pak kao zena generala, oglusuje se na njegove izjave, te on odlazi na daljnja putovanja.
Analiza likova:Evgenije Onjegin Tipicni lik suvisnog covjeka, a tome pripomaze i njegova sveopca nezainteresiranost, mozda cak i lijenost.
Lenski Romanticar, poeta, zanesenjak, susta suprotnost Evgeniju,kada voli voli strasno, i ne suspreze svoje osjecaje.
Tatjana Seoska djevojka odgojena na romanima Richardsona i Rousseaua,posjeduje neposrednost, nesumljivo stecenu u provinciji medju pukom.Napomena:Puskin je na Onjeginu radio osam godina. Isprva zamisljen kao oponasanje Byronova komicnog epa Don Juan, romanticna knnjizevna vrsta. Tek kasnije djelo zauzima mjesto uz ruske realisticke romane,gdje je cest lik suvisnog covjeka.

No comments:

Post a Comment