Sunday, May 15, 2011

GOSPODA GLEMBAJEVI,,Miroslav Krleza

ZIVOTOPIS:
Miroslav Krleza rodjen je u Zagrebu 07.07.1893., a umro je, takodjer u Zagrebu, 1981.
Poslije rata, politicki opredijeljen za komunisticku opciju, zivi uglavnom kao slobodni knjizevnik, putuje u SSSR te Prag i Varsavu.
1950. je godine imenovan direktorom leksikografskog zavoda u Zagrebu, na cijem celu ostaje do smrti.
Djela su mu: ''Pan'', ''Tri simfonije'', ''Balade Petrice Kerempuha'', ''Povratak Filipa Latinovicza'', ''Gospoda Glembajevi'', ''Zastave'', itd.

KNJIZEVNI ROD I VRSTA DJELA: drama u tri cina (psiholosko-socijalna)

MJESTO RADNJE: Zagreb
VRIJEME RADNJE: jedna ljetna noc prije rata 1914.-1918., od jedan do pet u noci

O DJELU:
Radnja se u ovoj drami odvija u 3 cina:
1. cin: prikazuje sukob Leona s glembajevskom sredinom
2. cin: sukob Leona i oca; Glembajeva smrt
3. cin: Leone – barunica Castelli – Beatrice; barunicina smrt

Drama je dio ciklusa o Glembajevima (Gospoda Glembajevi, U agoniji, Leda) i temelji se na sukobu: Leone – otac – barunica Castelli
Glembajevi su bogata aristokracija u cijim zivotima postoji dvojnost izmedju:

PRIVIDA -> LAZ
- bogatstvo
- ljepota
- sreca
- moc

i SUSTINE -> ISTINA
- lazljivci
- kradljivci
- ubojice
- potvrdjena i u Barboczyjevoj legendi (Leone je ubojica, Glembaj je varalica, Charlotte je bludnica i ubojica...)
*Barboczyjeva legenda – svi su Glembajevi lazljivci, kradljivci, prokletnici i ubojice

Rasipnistvo, ludilo, ubojstva i samoubojstva rjesenja su svih glembajevskim krizama

TEMA: Propast bogate i ugledne aristokratske obitelji Glembaj

KARAKTERIZACIJA LIKOVA:
IGNJAT GLEMBAY, bankar, direktor poduzeca Glembay Ltd. (69 godina)
BARUNICA CASTELLI-GLEMBAY, njegova druga zena (45 godina)
Dr. LEONE GLEMBAY, sin Ignjata i prve supruge rodj. Basilides-Danielli (38 godina)
ANGELIKA GLEMBAY, udovica starijeg Glembayevog sina Ivana (29 godina)
FABRICZY, bankar Glembaya, veliki zupan (69 godina)
Dr. PUBA FABRICZY, advokat, pravni savjetnik poduzeca Glembay Ltd. (28 godina)
Dr. med. ALTMAN, lijecnik (51 godina)
Dr. theol. et phil. SILBERBRANDT, barunicin ispovjednik (39 godina)
OLIVER GLEMBAY, sin barunice Castelli i Ignjata Glembaya (17 godina)
Sobarice, gosti

LEONE I IGNJAT GLEMBAJ ’ Leone i otac su razliciti: Ignjat je poslovan i racionalan bankar, predstavnik gradjanstva koji uziva u gomilanju i komforu, covjek kojem je novac pretpostavka svih vrijednosti, preduvjet covjekove srece. On je nezainteresiran za Leonovo slikarstvo, smatra ga bezvrijednim kao i Leonov poziv, a Leoneu je kao umjetniku stran njegov materijalizam, a mrznja se pojavljuje i zbog Ignjatova odnosa prema njegovoj majci.
Svoju viziju oca Leone prikazuje crtajuci ocevu posmrtnu masku koju, na zalost svih nazocnih, unistava jer nije prikazao kako treba donju celjust koja je za njega materijalno obiljezje glembajevstine, toliko bitne u viziji oceva lika.
Leone je srusio ocevu viziju sretnoga braka (koja se temeljila na vjerovanju da ga Charlotte voli) razotkrivajuci njezin preljub sa Silberbrandtom, sto je pocetak Glembajeva kraja.

Krleza nam likove i njihove sukobe otkriva kroz dijaloge i didaskalije. Dijalozi su nositelji dramskoga jer kroz njih izbijaju osjecaji i unutrasnji sukobi i odnosi. U pocetku su ti dijalozi kratki. Ton je prividno smiren, ceste su stanke, naglasavanje pojedinih rijeci, ali kako se dogadjaji odvijaju i temperatura raste, ton se povisuje pa se Krleza sluzi gradacijom u razvijanju dijaloga.

KRATAK SADRZAJ:
Prvi cin
===========
Crveni salon. Na zidovima se nalazi petnaestak portreta obitelji Glembay. Sve je puno gostiju.
Na sceni stoji sestra dominikanka Angelika, udovica Ivana Glembaya, (najstarijeg sina Ignjata Glembaya) i promatra portrete. Vitka je i otmjena, ruke skriva u naborima rukava. Uz nju stoji Leone Glembay. Ima prosijedu kosu, rijetku bradu, bez brkova. U ustima ima lulu. Leone pocinje razgovarati o Kantu i Euleru te o logici i matematici. Prvi put izlazi na vidjelo da je Leone zaljubljen u Angeliku kada joj govori da je ona jedino u sto vjeruje u glembayevskoj kuci. Govori joj da ju je gledao cijelu vecer. Angeliki postaje neugodno. Dolaze do portreta Angelike i pocinju razgovarati o njemu. Dolaze Fabriczy i Silberbrandt. Svi razgovaraju o portretu. Dok ga Fabriczy i Silberbrandt hvale Leon u njemu stalno nalazi pogreske. Angeliki postaje neugodno pa odlazi do drugih portreta. Svi dolaze za njom. Ona pocinje ispitivati Fabriczya o ljudima na portretu. Dok Fabriczy govori o njihovim dobrocinstvima Leone prica da je tacno da su svi Glembayevi varalice i ubojice kako je rekla stara Barboczyjeva. Fabriczy je bio zacudjen tim njegovim stavom. Dolazi Puba trazeci barunicu. Sav je razdrazljiv jer se niko osim njega ne brine za nedavni dogadjaj. Govori o napisima u tisku koji nepovoljno govore o obitelji Glembay i posebno barunici. Smatra da to treba demantirati u novinama. Uto dolazi Glembay i govori da to nije potrebno. Svi prisutni ocituju se sta treba napraviti. Poslije svirke na klaviru u prostoriju dolazi barunica. Govori da su je oslobodili i da o tome vise ne govore jer je uzrujavaju. Puba pita Glembaya sta da radi. Ovaj odgovara da se tome protivi, a barunica govori da je boli glava. Puba pocinje citati clanak u kojem se sve objasnjava:
"Sinoc se oko devet sati s treceg kata bankarove kuce bacila krojacka radnica Fanika Canjeg zajedno s sedmomjesecnim djetetom nakon sto je bila izbacena iz Glembayeve kuce. Prije toga njenu je svekrvu pregazila barunica sa svojom kocijom, ali bila je oslobodjena optuzbe".
Clanak optuzuje barunicu za ubojstvo svekrve i krojacice. Glembay vise ne moze slusati i trazi Pubu da prekine citati. Puba pocinje govoriti kako bi trebali napraviti demante na takve clanke u tisku. Glembay opet ustaje protiv toga. Leone cijelo vrijeme pozorno slusajuci govori im da nikakvim rijecima ne mogu ozivjeti mrtvu zenu. Barunica se buni ne misli li on da je ona za to kriva. On prjedje preko tog pitanja. Pocne govoriti da je razgovarao s tom zenom i da je ona trazila samo jednu Singericu. On joj je rekao neka se ne ponizava i neka ode. Kada je otisla, otisao je i kupio Singericu te poslao na njenu adresu. Puba u tome vidi priliku da se demantiraju novine, a Leone tom ne moze vjerovati. Barunici je svega dosta, zove psa i s pratnjom izlazi iz sobe na terasu, a zatim i u
vrt. U daljini se cuje grmljavina.
Dolazi do svadje izmedju Leonea i Silberbrandta. Silberbrandt govori da je cuo razgovor izmedju Leonea i krojacice i da je cuo da je Leone rekao da bi najbolje bilo da se baci kroz prozor. Leone na to odgovara optuzujuci barunicu i njenom laznom dobrocinstvu. Silberbrandt je pocinje braniti, a Leone ga optuzuje da je barunicin ljubavnik. To sve slusa Glembay na terasi. Gosti odlaze. Neki od njih pricaju o vezi Leonea i Angelike.

Drugi cin
=============
Zbiva se trideset minuta poslije. Sve se zbiva u sobi Leonea Glembaya. On pakira kovcege. Tu se nalazi i Silberbrandt. Optuzuje Leonea da ga nije trebao optuziti pred svima. Da mu je to rekao u cetiri oka jos bi mu i
mogao oprostiti, ali ovako ne zna. Leone se gotovo i ne obazire na Silberbrandta.
Neko pokuca. Ulazi Glembay. Leone mu govori da sjedne. Glembay ostane stajati. Silberbandt se isprica i povuce iz sobe. Nastavlja se dijalog izmedju oca i sina. Pocinju govoriti o Leonovu slikanju, grmljavini, nekom nécessaireu stalno izbjegavajuci temu. Konacno Leone upita zasto je dosao. Glembay mu govori da je cuo svaku njegovu rijec i je li to istina. Leone govori da je suvisno da razgovaraju. Glembay zeli da prijateljski razgovaraju, ali Leon to odbija. Glembay trazi dokaze, a Leon kaze da ih nema. Leon pocinje razgovarati o obitelji. Govori da je barunica za sve kriva. Njegova se sestra Alis utopila jer je saznala da je mladic u kojeg se zaljubila ljubavnik barunice. Takodjer optuzuje barunicu za smrt majke koja se otrovala. Govori kako se sjeca da je odmah sljedeceg dana barunica dosla k njima s buketom ljubicica i psom i da nije ni izmolila Oce nas, a vec se prekrizila i otisla u salon. Glembay mu govori da mu je mjesto u ludnici i da je to Daniellijeva krv, a ne Glembayeva. Leone optuzuje oca da je barunici kupovao darove i vile dok je jos majka bila ziva i da jos uvijek od njega uzima novac kojim bi se mogla nahraniti cijela zemlja. Glembay odgovara da ga je barunica naucila zivjeti i da nema nikakva prava da je optuzuje. Tada se pocinju svadjati o novcu i imovini koju je u obitelj donijela Leoneova majka.
Ponovno se vracaju na to kako je Leone optuzio barunicu da ima ljubavnika. Leone Glembayu daje pisma, nadjena kod nekog Skomraka koji se ubio zbog barunice, pisana barunicinim rukopisom i potpisom Mignon. Glembay pisma ne priznaje. Tada Leone pocinje vrijedjati barunicu sto rezultira provalom bijesa kod Glembaya koji konacno dva puta udari Leonea raskrvavivsi mu lice. Leone napokon priznaje da je barunica i njega zavela i da zbog toga jedanaest godina nije dolazio.
Glembaya pocinje probadati srce. Zove slugu da ode po barunicu. Ne mogu je naci u sobi. Glembay postaje
sumnjicav. Barunica dolazi, a Glembay je pita gdje je bila. Ona slaze da je bila u vrtu jer ima migrenu. Glembay ponavlja: "M-m-m-i-gre-na?" U tom mumljanju padne. Barunica izvan sebe trazi da neko donese leda.

Treci cin
===========
Glembayeva spavaca soba. Na postelji lezi Glembay. Do njegovih nogu, na klecalu, kleci sestra Angelika. Leone slika oca. U naslonjacu sjede Fabriczy, Silberbrandt i doktor Altmann.
Svitanje. Na telefonu razgovara Puba Fabriczy dogovarajuci sastanke odbora. Fabriczy, Altmann i Silberbrandt razgovaraju o smrti. Dr. Altmann o smrti razgovara s medicinskog, a Silberbrandt s vjerskog stajalista. Leone nije zadovoljan skicom i pokida je, a Puba uzima komadice i na stolu ih slaze u cjelinu. Leone govori o svom snu o mrtvim ribama govoreci da to nije dobro. Puba govori preko telefona i saznaje da je u banci pasiva vise od pet miliona.
Dolazi barunica i moli Angeliku da ode po kravatu za Glembaya. Ostaje sama s Leoneom. Pita ga zasto je mrzi, sta mu je skrivila. On suti. Govori Leoneu da je on bio jedina traka svjetlosti u glembayevskoj kuci. Govori kako je njen sin vec poprimio glembayevska obiljezja, kako se u njemu vec razvija zlocin. Vraca se Angelika. Donosi kravatu. Leone odlazi na telefon. Vraca se i govori barunici da je treba direktor Trgovacke banke.
Angelika i Leone ostaju sami. Leoneu postaje slabo. Angela ga dovodi do divana. On legne. Leone joj govori kako je dotukao Glembaya. Govori da postoji samo jedno rjesenje, a to je ubiti se.
Dolazi barunica poput ludjakinje. Govori da je Glembay nitkov, hulja, da ju je pokrao. Angeliki govori da glumi, da je drolja, da je ljubavnica kardinala. Leone joj govori: "Mars napolje." Ona mu govori da je ta kuca njeno vlasnistvo, da je niko ne moze otjerati. Opet optuzuje Glembaya. Leone joj govori da je uzeo samo ono sto je ona od njega krala sve te godine. Govori joj da suti. Barunica optuzuje da su svi Glembayevi ubojice i varalice. Leone uzima
skare i govori: "Ni rijeci vise!" Barunica pocne vikati sta hoce od nje. Leone je zeli pograbiti, ali ona pobjegne. On potrci za njom.
Cuje se lupanje vratima, razbijanje stakla. Barunica vice: "Pomoć!" Ulazi sluga i uzima instrumente dr. Altmanna. Govori da je barunica zaklana. Angelika stoji poput kipa. Cvrkut ptica u vrtu.

3 comments:

  1. Radnja se zbiva u kući Ignjata Glembaya, mislim da je to točnije od samo Zagreb i radnja nije jedne noći između 1914. i 1918.nego u jednoj noći 1913. Nemojte da netko strada na maturi/testu zbog takvih grešaka

    ReplyDelete
  2. Kako biste protumačili rečenicu Leonea:...i još uvijek živim u krvavoj krčmi!(dok se obraća Angelici)?Jel to dokaz da su svi Glembayevi ubojice?

    ReplyDelete