Friday, May 20, 2011

bosansko hercegovacka-pisana rijec

Teme:
U djelima bosanskohercegovackih pisaca kao tema cesto se javlja ljubav koja ima neke posebne crte. One proizlaze iz istorijskih okolnosti, nacina zivota i podrucja u kojima se nalazila BiH. Surovi obicaji dolazili su sa istoka ili su se razvijali u patrijahalnoj porodici i oni su razdvajali voljene osobe. Ovakva ljubav opjevana u sevdalinki lirskoj pjesmi ovog kraja. Najcesce je draga negdje zatocena. Dragi nemoze doci do nje, jer se na njegovom putu jalvjaju nepremostive prepreke. Takva ljubav opisana je i u proznim djelima.

Likovi:
U prvi mah likovi u bosanskohercegovackoj knjizevnosti su nevjerovatni. To je prividno. Oni su jedinstveni i topli. Takvim su ih ucinili tezak zivot i nedace sa kojima su se susretali. Ovakve likove susrecemo u narodnim pripovjetkama i pjesmama, budaletina Tale, Nasradin hodza. Takvi su David Strbac, Mracajski Proto, Simeun Djak.

================Zvonimir Subic u pripovjeci "Timotijeva smrt" opisuje starog, iznemoglog i bolesnog starca , koji i pored svega toga vodi patrijarhalnu zadrugu, teba da umre na dan unukove zenidbe. On misli o svakodnevnim poslovima, na unukovu svadbu, ucestvuje u razgovoru sina i majstora o mrtvackom sanduku i govori "Nijesam se tijesnio cijeloga zivota pa necu vala ni pod zemljom" . na dan svoje smrti naredjuje da se ne prekida svadba. On umire i iz kuce se cuje plac i pjesma. Posmatrajuci sam zivot Timotija to se moze razumjeti. Pisac zavrsava pricu sa "Poslije kise vazduh je mirisao na zemlju".

=========================Jaksa Kusan u djelu "Grijeh Jesue turmana" opisuje njegovu povezanost sa sivcem. Prodao ga je jer se zarekao bogu da ce ga prodati, jer se on zanemogao na putu. Zbog toga ga muci savjest. Njegova porodica je siromasna, ali i pored toga dobijeni novac podijelio je prosjacima. Ovdje je pokazano kako bosanskohercegovacki covjek nije lukav. U mladosti vodio je karavane po cijeloj Turskoj i po Evropi. Ostalo mu je to u krvi. On razumije govor sume i misli sivca. Poziv turmana ne znaci zarada novca, vec je to sam zivot.

====================Marko Markovic u pripovjetci "Na boku" opisuje Begu. On prevozi putnike sa Drine na Jalu i obratno. Postaje nesretan kad je cuo da ce njegovo prevozno strdstvo zamijeniti lektrika i avto. On zna sta time gubi, i da vise nema tako prisnog zivota. Opija se i sin pri povratku iz svijeta, autom kojim ga je htio obradovati, ubija ga.



Stradanja i pobune

1878 god. U BiH na vlast je dosla Austro Ugarska, a snjom doslo je do promjena u zivota bosanskohercegovackog covjeka. Novoj vlasti cilj je bio iskoristiti bogatstvo BiH , da bi ostvarila svoj cilj, morala je da izgradi puteve i nesto industrije,a to je izazvalo siromasenje naroda, bolest i pomor. Siromasenje na nastavljenoi i kasnije.
U pripovjetkama nastalim pred I svjetski rat pisano je o propadanju bosanskih suma , siromasenju naroda.

No comments:

Post a Comment