Tuesday, May 3, 2011

CUVAJ SE SENJSKE RUKE,,August Senoa

Biljeske o piscu:
August Senoa rodio se 1838., a umro 1881. godine u Zagrebu. Intenzivno se bavio knjizevnom djelatnoscu. Senoa je s najvise uspjeha obradjivao
povijesne motive. Takva djela su: Zlatarevo zlato, Seljacka buna, Cuvaj se senjske ruke i dr. Velik dio svoje djelatnosti posvetio je kazalistu. Pisao je pjesme (lirske i epske), pripovijetke iz suvremenog zivota (Prosjak Luka i Prijan Lovro) te kritike i rasprave. Vrijeme njegova djelovanja neki povjesnicari knjizevnosti zovu Senoino doba.

Mjesto radnje:
Vrbnik na otoku Krku, Venecija, Senj, Orlovo Gnijezdo, Gradec (Grac)

Vrijeme radnje:
1600., 1601. i 1614. godine

Tema:
Borbe uskoka i Mlecana

Osnovna misao:
Treba braniti svoj zavicaj. Narod koji je mek, pokoran i poslusan ceka ropstvo i tudjinska vlast. Narod koji je ponosan, hrabar i prkosan, izborit ce i docekati svoju slobodu.

Problematika koja se obradjuje u djelu:
Povijesna zbivanja s pocetka 17. stoljeca kad je Senj bio pod austrijskom vladavinom. U to vrijeme uskoci su branili Jadransko more od Mlecana, dok su na kopnu branili austrijsku carevinu od Turaka. Bili su trn u oku Mlecana koji su ih pokusali na prijevaru otjerati iz grada. Senoa velica borbu svog naroda za slobodu. Knjiga porucuje da se od tudjinske vlasti moze osloboditi samo onaj narod koji se za to sam izbori.

Kompozicija djela:
Uvod: Uskok Jurisa Orlovic spasava Dumu iz ruku Mletka Vittoria.
Zaplet: Mletacki biskup de Dominis sprema propast Senju i uskocima.
Vrhunac: Uskoci vodjeni Jurisom Orlovicem provaljuju u Senj i ubijaju
Rabatu i Capogrossa.
Rasplet: Rabata je ubijen i Mlecani su svladani.
Zavrsetak: Uskoci su opet slobodni, a Senjom je zavladao mir.




Kratki sadrzaj:
Senjski uskoci stalni su trn u oku Mlecana. Oni sluze austrijskome caru i brane more od Mlecana i kopno od Turaka. Ponosni su, hrabri i odani svome gradu i kraju. Austrijski general Rabata, koji sluzi i Veneciji, sprema uskocima smrt, a gradjanima Senja izgon. U tome mu pomaze izdajnicki biskup de Dominis. Redovnik Cipriano javlja uskocima o dolazecoj nesreci, pa oni bjeze na Orlovo Gnijezdo. Rabata ulazi s vojskom u grad i naredjuje smaknuce kneza Posedarica. Uskoci pod vodstvom vojvode Jurise Orlovica upadaju u grad i oslobadjaju ga. Sluge Mletacke Republike Rabata i Antonija Capogrossu stigla je pravedna kazna. Senjom je opet zavladao mir, a Klara Posedaric i mladi uskocki vojvoda Djure Danicic sklapaju brak. A goli kamen i senjska bura i danas nose poruku: “Cuvaj se senjske ruke!”

Prepricavanje jedne epizode:
Mletacki gospodin Vittorio je htio ozeniti krcanku Dumu. Ona se tomu protivi i po buri bjezi. On je sa svojom cetom lovi do rta. Duma skace junaku Jurisi Orlovicu u ruke, a on pocne veslati prema pucini. Ljutiti
Vittorio pocne da vice za njima, ali uzalud. Duma je spasena.

Analiza likova:
Carski kapetan Danilo Barbo bio je jak, zilav, “Pod kratkim celom stajase mu sirok nos, oblo lice ureseno tankim brcima i spanjolskom bradicom.”, “Duga, ne gusta kosa, razdijeljena u dvoje, padase mu na bjeli vezeni ovratnjak.” “…bijase odjeven zobunom od crne kose, sutih rukava…” plemic, senjski zapovjednik, prijatelj i zastitnik uskoka, posten i istinoljubiv.
“Gledajte na mom srcu ova tri kriza! To je moja majka, moja sestra i moje sestre i – vase dijete, tri zrtve vaseg nemilosrdja. Evo ja vam poklanjam te tri zrtve, ja se odricem osvete, ali ostavite ovaj bijedni narod na miru.” – Spreman je odustati od osvete zbog smrti svoje majke, sestre i njenog djeteta koje je skrivio Rabata, a zauzvrat trazi od Rabate spas uskoka.

General Josip Rabata je visok, jak “…nisko, prignuto celo, gusto nabrane vjedje nad blijedim modrim ocima…”, “… pod krupnim nosom stiskale se cvrsto debele usnice…”, “Rabata je izdajica svijetle krune, covjek naprasit, krvolok, ali opet slab i kukavica; Rabata je zaduzen i rastrosen.” – carev punomocnik, zlotvor, rastrosan, zivi u dugovima, zapravo je kukavica, izdajica austrijskog cara, radi za Mlecane, naredjuje ubojstvo kneza Posedarica i izgon uskoka, pod vodstvom Jurise Orlovica uskoci mu spremaju pravednu presudu i ubijaju ga u kastelu.

Knez Martin Posedaric bio je udovac, visok, "…lice mu bijase duguljasto, blijedo, ali krasno, crno mu je oko igralo kao munja na moru, crna mu brada padala do pojasa, kosa mu bijase kratka pristignuta." senjski plemic, "Ja sam knez, plemic, vlastelin i nijesam placenik, ja ostajem da cuvam stari svoj dvor i grb koji je svijetao pred svijetlom i carstvom." po naredjenju Rabate odrubljena mu je glava.
Uskok Jurisa Orlovic bio je “…visok, zoran junak, siroka cela, orlova nosa, duguljasta lica.”, “Vasa dusa, moja glava.” – Jurisa je odan Senju i uskocima, spasava Dumu i uzima je za zenu, bjezi s cetom uskoka na Orlovo Gnijezdo da ne padne u mletacko ropstvo. Bori se protiv Turaka i bjezi iz njihova ropstva.

Porucnik Antonio Capogrosso je sluga Mletacke Republike, desna ruka Rabate, uskoci ga ubijaju zbog svega zla sto je nanio Senju.

Dojam o djelu:
Uzbudljiv povijesni roman koji govori o volji snazi naseg naroda da
se brani i cuva rodnu grudu.

No comments:

Post a Comment