Tuesday, May 31, 2011

DRUZBA PERE KVRZICE,,Mato Lovrak

Biljeska o piscu:

Mato Lovrak rodjen je 8 marta 1899.g. u Velikom Gradjevcu kod Bjelovara. Knjizevnickim radom se bavio 50.godina. Najvise knjizevnickih radova napisao je za dijecu. Posebnu popularnost stekli su romani "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice". Dramatizirani su, a prema njihovom sadrzaju snimljeni su filmovi istoga naslova. U svojim djelima Mato Lovra prikazuje djecu u igri , u skoli, u obitelji, u rtazlicitim akcijama i pustolovinama, Mnoga Lovrakova djela prevedena su na druge jezika. Mato Lovrak umro je 1974.g. u Zagrebu.
Tema:
Djeca obnavljaju stari mlin da bi ga predali na uporabu nesloznim seljanima.
Osnovna misao: Zajednickim radom i trudom se moze sve ostvariti.
Vrijeme radnje: Juni
Mjesto radnje: Selo
Likovi: Pero, Silo, Medo, Milo Dijete, Budala, Divljak, Danica, Marija, ucitelj

Sadrzaj:

Bio je mjesec juni. Pero se rano probudio i poveo kravu u polje. Imao je temperaturu. Sjecao se rijeci koje je otac govorio majci o starom mlinu. Mlin je bio zajednicko imanje cijelog sela. Nakon sto se potrgao most tako da se kolima ne moze prijeci u mlin neki su seljaci htijeli da se most popravi, a drugi su se tome protivili. S vremenom seljaci su presli mljeti u stari mlin, a svoj su mlin napustili. Pero je cijelo jutro o tome razmisljao i odlucio da skupi svoju druzbu i obnovi stari mlin. Vratio se kuci i veselo krenuo u skolu. Pridruzili su mu se prijatelji: Medo, Silo, Budala, Divljak i Milo dijete. Iako su morali na vrijeme biti u skoli otisli su na tresnju gazde Marka da bi im Pero pokazao stari mlin. Odatle su ih potjerali tako da su otisli do starog zvonika odakle se mlin najbolje vidi. Tu im je rekao da ce mlin biti njihov, a o detaljima ce se kasnije dogovoriti. U skolu su zakasnili, ali im je ucitelj oprostio zbog poslova koje moraju raditi dok drugi spavaju. Taj dan i Pero je dobio nadimak. Zvali su ga Pero Kvrzica. Sutradan su svi krenuli u mlin. Put do mlina je bio zapusten i pun granja. Pored mlina je bilo mutno jezero. Sve je to trebalo ocistiti i pokrenuti stari mlin. Svoje slobodno vrijeme su provodili u uredjivanju mlina.
Jednog dana u blizini mlina su pronasli bunar. Htjeli su ga ocistiti da bih imali pitku vodu. Prvi je u bunar isao Medo, a kada su ga izvukli van bio je u nesvjesti. Srecom uskoro mu je bilo bolje. Sutradan su Peru spustili u bunar, ali dok su ga spustali ispao im je lanac i Pero je pao u bunar.
Uspjeli su ga spasiti, ali se prehladio i nije mogao ici u mlin. Do Perinog ozdravljenja za vodju je izabran Divljak.
Misleci na Peru nastojali su napraviti sto vise posla. Napravili su mostic, ocistili grane koje su smetale. U bunaru je bilo pitke vode. Kada se pero vratio bio je sretan, a Divljak se naljutio i pobjegao. S njim je otisao i Budala. Djecaci su se bojali d ne odaju njihovu tajnu. Zaprijetili su mu, ali je on ipak sve ispricao djevojcicama, Mariji i Danici. One su dosle u mlin i kada su vec sve znale djecaci su ih morali primiti u grupu. Osim toga, djevojcice su znale cistiti, crtati i uredjivati vrt. Vec je skoro bilo gotovo i svi su bili sretni. Culi su da se u selu odrasli opet pokusavaju dogovoriti o popravku mlina, ali im to nije uspjelo. Druzba je odlucila predati mlin seljacima na zadnj dan skole. Kada su jednog dana dosli do mlina vidjeli su izgazeni vrt i posarane zidove mlina. Znali su da je to ucinio Divljak. Druzba nije odustala, svu su stetu popravili i ocistili su mlin. Kasno su se vratili kuci i zbog toga imali probleme, ali tajnu nisu odali. Priblizavao se kraj skolske godine i u mlinu je sve bilo gotovo. Samo se uljepsavalo ono sto je vec ucinjeno. Motrili su na Divljaka da ne oda njihovu tajnu. Nekoliko dana prije zavrsetka skole dijecaci su sve ispricali ucitelju i pokazali mu uredjeni mlin. Dogovorili su se da se zavrsna skolska svecanost odrzi u mlinu. Na zadnji dan skole roditelji su kao i uvijek dosli u skolu, a medju njima je bio i nacelnik opstine. Bili su tu i tamburasi. Ucitelj je pozvao da svi podju do mlina. Cuo se zamor jer niko nije mogao razumjeti uciteljev postupak. Ipak su krenuli. U mlinu su ih docekala djeca gdje su zajedno proslavili obnovu mlina.

4 comments: