Sunday, May 15, 2011

ALKAR,,Dinko Simunovic

Kad su turci vladali u Cetinskoj krajini zivjelo je mnogo junaka, a medju njima bio je i Rasica. Rasica je imao sina Salka koji je rado gledao djevojku koja se zvala Marta. Bilo je ljeto, tj. mjesec kolovoz u kojem se igra Alka. Ta igra je ujedno i sjecanje na posljednju bitku protiv Turaka, u kojoj je Gospa pomagala cetinskim junacima. Rasica je primijetio da se Salko i Marta rado druze te odmah zavolio tu djevojku. Rasica je u mladosti bio zaljubljen u Martinu majku Stanu. Stana je oboljela od neke nepoznate bolesti koja joj je unakazila lice, pa Rasici nisu dopustili da se ozeni njime, a i ona sama mu je rekla da ovakva unakazena ne moze poci za njega. Rasica se ozenio Lucom koja mu je rodila sina Salka. Posto je on bio hajduk malo je vremena provodio kod kuce, skoro nimalo. Kad je njegova Luca umirala on je takodjer bio u brdima i zbog toga mu je jako zao. Poslije njene smrti Rasica je ostao sam sa sinom Salkom.
Kad je Rasica vidio da se njegov sin i Marta vole, bilo mu je drago, jer mu je pred ocima bila Stana, ali nije mogao zamisliti da bi iko, kamoli njegov sin, mogao ozeniti Martu jer je bila siromasna,jos su joj majku smatrali vjesticom. Marta je pocela izbjegavati Salka jer je zavoljela Rasicu. Salko je rekao ocu da bi se ozenio Martom, a Rasica ga je kandzijom istjerao iz kuce. Kad je Marta cula sta se dogodilo bilo joj je zao obojice. Salka joj je bilo zao kao prijatelja iz djetinjstva, a Rasicu kao covjeka kojem bi mogla biti zena. Rasica je nakon dugo razmisljanja dopusti Salku da se ozeni Martom. Salko je otisao do Marte da joj kaze da ce je ozeniti, a ona mu nije mogla reci da se nece udati za njega kad je vidjela koliko je sretan.
Tako su prolazili mjeseci, a Marta i Salko su i dalje bili skupa. Dosao je mjesec kolovoz a sa njime i Alka za koju su svi Cetinjani zivjeli. Salko je pitao oca da on igra alku no otac mu nije dopustio. Rasica je rekao da ce on igrati alku, a da ce mu Salko biti «Momak». Medju alkarima najvise se gledao Rasica, jer je imao najljepseg konja koji se zvao Arap, a imao je i najljepsu odoru. Rasica i alaj-caus su se dugo borili sve dok na kraju nije pobijedio Rasica. Salko je primijetio kako je Marta sretna zbog pobjede njegovog oca Rasice u alci. Poslije alke svi su posli svojim kucama. Rasica je sustigao Martu koja je hodala sa drugim djevojkama, i tada mu je Marta rekla da se nikada nece udati za Salka nego da voli njega. Sutradan je Marta otisla iz sela, a Rasica se borio izmedju ljubavi prema sinu i ljubavi prema Marti. Kad se Marta vratila poslije nekog vremena Salko je otisao do nje. Ona mu je rekla da se nikada nece udati za njega nego da voli pobjednika alke, Rasicu. Te veceri Salko je nestao, a sa njime i vranac Arap. Posto se Salko nije pojavio u selu nekoliko dana svi su zakljucili da mu se nesto desilo i odlucili su otici do Stane jer je zadnji put vidjen kako izlazi iz njene kuce.
Tada se javio stari Vukelj, koji je imao oko sto godina. On im je ispricao pricu iz svojih dvadesetih godina. To je bila prica koja je govorila o njegovoj strini koju su zvali Strika. Ona je imala trinaestero djece i uvijek bi uzimala robu sa tudjih strikova koju bi poslije prepoznavali na njezinoj djeci. Tako je jednog dana iz Vukeljove kuce nestala cijela truba sukna i svi su povikali da je to ucinila Strika i odlucili su joj suditi po starom obicaju, a stari obicaj nalaze da bi se iz kipuce vode trebala izvaditi usijana mazija golom rukom, ako bi onaj koga su smatrali krivim iz kipuce vode izvadio usijanu maziju bez jauka smatrali su da nije kriv, no ako bi jauknuo onda bi ga smatrali krivim. Kad su Striku doveli da izvadi maziju iz kipuce vode, Strika je vidjela da joj nema druge pa je i izvadila maziju bez jauka. Svi su tada zakljucili da ona nije kriva, a dan poslije kad se vratio Vukeljev otac, koji je bio na putu, priznao je da je on uzeo ta sukna i zalozio ih kod nekog trgovca jer mu je trebao novac da plati dug u krcmi. Nisu mu odmah povjerovali, no kad je donio ta ista sukna onda su mu povjerovali. Tada jedan seljanin viknu da i Stani sude po starom obicaju, a i ostali se slozise. Kad su dosli do Stanine kuce pitali su je gdje je Salko, a ona je odgovorila da ne zna nista o njemu. Cim je to rekla seljani su stavili vodu na vatru i u nju ubacili komadic mazije. Oni su opet pitali Stanu da li zna sto je sa Salkom, a ona je rekla da nista ne zna o njemu. U tom trenu je voda prokljucala i seljani su tjerali Stanu da iz vode izvadi maziju. Stana nije htjela i odlucila im je ispricati sve sta zna. Seljani su sjeli oko nje i slusali. Ona im je rekla da je Salko nestao najvjerovatnije zbog toga sto je Marta odbila udati se za njega. Marta je cula sta seljani smjeraju i ona je odmah posla braniti majku jer nije bilo Rasice. Kad je Marta dosla do kuce svoje majke ona se zacudila jer je vidjela majku kako sjedi, a oko nje se poredali seljani. Neki seljani su se maknuli i pustili je do majke. Ona je odmah zagrlila majku, a stari Vukelj se digao i rekao da Stana govori istinu. Mjeseci su prolazili, a prica o Salku se zaboravljala. Tako je ponovno dosao kolovoz, a sa njime i Alka. Svi su govorili da ce se i ove godine glavna bitka voditi izmedju Rasice i alaj-causa, no Rasica se nije pojavio. Tek su uspjela startati dva alkara, kad na ciljnoj crti nasta buka i psovka. Razlog toj buci bio je alkar sa crnim konjem i u otrcanoj odjeci koji je pojurio prema alci, pogodio je u sridu, odbacio je i pokusao ju je ponovno pogoditi no nije uspio. Jurnuo je trkalistem i tada su ga prepoznali. Svi su vikali "Salko!, Salko!", no on se nije obazirao. Salko je svugdje gdje bi stizao govorio kako ce poslije oceve smrti ozeniti svoju macehu tj. svoju prvu pravu ljubav, Martu.
--------------- Opis lika:Marta
===============
Marta je imala 20 godina i uskoro se trebala udavati. Njezin odnos sa Salkom je bio iskren, no kasnije je shvatila da ona njega ljubi samo kao lijepa djecaka i druga iz djetinjstva. Znala je da on nju silno ljubi i nije ga htjela povrijediti. Ona je zavoljela Rasicu, covjeka punog casti i ponosa. U Rasici je vidjela pravog muskarca i junacinu, i ocekivala je da ce Rasica i Salko to rjesiti. Cim bi pomislila da je obojica ljube, smutila bi joj se dusa i samo bi plakala. Njezinu tugu i bol razumjela je njezina majka Stana, koju je voljela svim srcem i nista nije skrivala od nje, iako su mnogi tvrdili da je Stana vjestica. Marta na rubi iznemoglosti i patnje donosi odluku da se nece udati za Salka nego za Rasicu. Htjela je okoncati tu tjeskobu koja ju je mucila i tugu koja joj je srce davila, pa je odlucno postupila i nije pozalila, jer je znala da bi udajom za Salka pocinila jos veci grijeh, jer ona voli Rasicu i nije spremna lagati i varati. U tim trenucima zaboravila je na Salkove osjecaje, ali i patnju koju je i ona prozivljavala. Prenaglo je reagirala otjeravsi Salka iz kuce, no vjerovatno je shvatila da i ona ima pravo na sretan zivot do kojeg je tesko doci. Mnogi pate, a na kraju je patio i Salko, no ciljevi koje je htio ostvariti u zivotu potaknuli su ga na daljnju borbu.
---------------------Opis lika: Rasica
====================
Rasica je bio stari hajduk, vitak, prodorna pogleda. U mladosti svojoj volio je Stanu, ali nije mogao s njom biti. Zato se ozenio s "dotaricom" Lucom, tek toliko da ne ostane samac. Luce mu je rodila sina Salka i umrla nedugo zatim.
Rasice su se svi seljani bojali i postivali ga. Bio je nepristupacan covjek i nije imao prijatelje. Zivio je samo za sebe i u zadnje vrijeme za sina Salka, izolirajuci se u kuli koju je sam sagradio. Ali, jednog dana primijetioje Martu, kci Staninu. Probudili su se u njemu stari osjecaji prema Stani, ali ovaj put usmjereni na njenu kci koja jako nalikuje na Stanu u mladim danima. Nesretan je bio kad je saznao da tu istu Martu ljubi i Salko. Jedne godine odlucio je sudjelovati u alki, a ta alka mu je izmijenila zivot. Ta alka udaljila je njegova sina od njega, ucinila ga seoskim herojem, donijela mu je Martinu ljubav. Nakon toga njegov sin je pobjegao od njega, zamrzivsi ga. Rasici je bilo zao Salka, trazio ga je po livadama, okolnim selima itd., ali nista od svojih osjecaja nije pokazivao u javnosti. U ocima javnosti je jos uvijek bio hajduk Rasica bez osjecaja. Niko nije znao da i takva ljudina poput Rasice moze voljeti i biti voljen.
-----------------------------------Opis lika:Salko
==============================
"Salko je momak jos djetinjeg lica, ali uzrasta tako jaka, da bi se drugi momci cimgod izgovarali, kad bi dosli do toga, da se s njim porvu. S obilnom i plavusastom kosom, a bez brkova, sa sjajnim velikim ocima i dugim trepavicama, pak oblim rukama prekrizenim na bijelim izbocenim prsima - onako lezeci nauznak - bijase nalik na prkosnu djevojku, sto drazi svoga jarana."
- ima 18 godina, zaljubljen u Martu i zeli se ozeniti njome, ljut na svog oca, ali istodobno i na Martu, pribojava se Marte - uvijek je cekao da ga ona zagrli.
==================================
================== Biljeske uz citanje:
Kratke bilješke uz citanje lektire (tijek dogadjanja):

UVOD: opis Cetinjske krajine, ljubav Salka i Marte
ZAPLET: Rasicin susret s Martom, svadja sa Salkom
VRHUNAC: Alka i Martin izbor - Rasica
RASPLET: Salko odlazi
KRAJ: "Salko alkar"
Mjesto radnje:
Radnja se zbiva u Sinjskom polju, tacno u selu Begluk, u vrijeme kada su Cetinjani istjerali Turke iz svog kraja.Krajem 19. stoljeća.
Vrijeme radnje: kraj 19 stoljeca
Vrsta djela:Pripovjetka

Tema:
Ljubav harambase Rasice i sina Salka prema Marti, prema tradiciji i junastvu.
Sukob oca i sina oko iste djevojke u doba alkara.
Likovi:
Glavni: Marta, Rasica, Salko
Sporedni: Stana, Jurisa, Gare, Vukelja, Ilija, Iva, mjestani sela
JEZIK I STIL:
Ima mnogo turcizama u tekstu, npr. hodza - muslimanski svecenik, jecerma - prsluk. Ima i naziva npr. Begluk, Alaj - caus,...Recenice su duge i vecinom su opisne. Ima i prpovjedanja i dijaloga izmedju Marte i mjestana, Marte i Salka, Salka i Rasice,... ali vecinom kratkih. Djelo je pisano hrvatskim knjizevnim jezikom.

C I T A T I:
o RASICI

"Cudan je i nemiran bio zivot Rasice Crnosije, oca Salkova. Razmazio se kao jedinac u bogatih roditelja, ali nije omekoputio, jer se za takvu celjad nije ni culo u Cetini. Samo se naucio da ga odvec hvale i da se izvrsi sve ono što zeli."

"Kad mu pomrijese roditelji i kad ucesta pucatanje na turskoj medji, odvrze se od kuce i bude harambasa hajducki. Tako postade strasilo Turcima, a i drugima sto trgovahu s njima. Tad nastadose i one pjesme o Rasici harambasi, velikom junaku radi koga placu kadune i bule." "Jos su ga izabrali i za glavara sela Begluka, no Rasici Crnosiji se cinilo da i ne moze biti drugacije, ali ostade svejedno otresit i zao. Ali u zadnje doba kao da se nesto promijenilo. Nije vise bio onako mrk vec mnogo veseliji, te kao da se nasmjehne koji put i onda kad se nije imalo cemu smijati. Lice mu se preobrazilo i postalo mnogo mladje, a ubojite oci stale sjati blagom vatrom kao i u sina mu Salka. I nije vise pjevao izaglasa hajducke vec potiho same djevojacke pjesme, a seljani govorahu: Eto je postao glavar, ima sina zdrava momka i punu kucu svega, pa zasto da se ne veseli? Zato mu i odose hajducke misli."
"Kad se iz hajdustva vratio, kloni ga se svako i jedva se odazvao kad bi ga pozdravljali. Samo je gradio i gradio svoju novu kulu na tri zboja pod Orlovim stjenama s visokom avlijom i puskarnicom kao kakvu tvrdjavu. I bio je jedino sa Salkom, kao da je zelio nadoknaditi sve ono vrijeme sto nisu bili zajedno. Ali kad bi mu Salko nesto govorio, okrenuo bi glavu kao da ne cuje. Tako je bilo sa svakim, jer je mislio da nije niko sta on, a sa sinom mu se zato cinilo da je jos pravo dijete. No i seljani su se klonili njega."
"Nego, niko nije znao za tu ljubav, niti je ko mogao i naslutiti sta mu je u srcu. Pa ni on sam kroz cijele te prve dvije godine ne rece ni rijeci o Marti. Samo bi je katkad cudno i ostro pogledao u oci kao da je pita: Ta je li moguce da me ne razumijes? Ili je moguce da ne znas kako te ljubim ako i mucim?"

C I T A T I:
o MARTI:

Bila je pametna djevojka, ali su je ondasnji ljudi smatrali cudnom, djelomicno zato sto je bila kci Stane, vjestice. Bila je najljepsa djevojka u selu, ali je niko nije htio uzeti za zenu. Svi su je se bojali osim Rasice i Salka.

Zenina uloga u Begluku oduvijek je bila ogranicena na kucne poslove te radjanje i odgajanje djece. Ali ne i u Martinom slucaju. Beglucani su smatrali da je Marta kriva zato sto je Salko poludio. Na celu sa starcom Vukeljom javno su je optuzili i rekli joj da se trebala udati za Salka a ne za Rasicu, a ona se obranila sljedecim rijecima: "Cast tebi starce, ali ne govoris pravo! Sto sam imala uciniti kad sam zavoljela Rasicu vise nego Salka? Tko moze zapovijediti meni i drugoj koga ce ljubiti kad to ne mozemo zapovijediti ni samoj sebi? Pa ti bi htio, da sam prevarila Salka i dosla u njegovu kucu voleci Rasicu? Iako sam znala da sam Salku draga, nisam mogla znati da ce mu se dogoditi ono sto mu se dogodilo, a meni ga je zao vise nego ikome od vas… A i da sam znala, ne bih se udala za njega, ali ne bih ni za Rasicu. Sada nisam kriva, no da sam posla za njega, prevarila bih ga grdno i morala bih opet varati i lagati svaki dan… A ja varati i lagati ne znam." Nakon tog monologa seljani su bili puni odobravanja za njenu ljubav prema Rasici. Nisu je vise smatrali krivom za Salkovo stanje, kao sto je vise nisu smatrali ni cudakinjom. Bila ja prva djevojka koja je progovorila o svojim osjecajima prema nekom momku i o ljubavi. Svima je bilo cudno slusat takav govor, ali je svima bilo drago da su ga culi od nje.

1 comment: