Friday, June 3, 2011

NOZ,,Vuk Draskovic

Kontroverzni roman Vuka Draskovica koji se pojavi krajem sedamdesetih ili pocetkom osamdesetih godina i odmah bio zabranjena zbog sirenja nacionalne i vjerske mrznje i podrivanja bratstva i jedinstva nasih naroda i narodnosti.


Radnja knjige pocinje u jednom selu kod Gacka ( inace autorov rodni kraj ).
Na pravoslavno Badnje vece 1942.godine u kucu srpske porodice Jugovic dolazi grupa ustasa-muslimana, njihovih komsija i kumova Osmanovica. Tu izvrse stravican pokolj cijele porodice koja se bila okupila da proslavi svoj praznik, ali postede malog Iliju, tek rodjenu bebu. Njega odnesu u svoje selo i predaju ga Rabiji, ciji je muz poginuo te noci u pohodu na Jugovice. Namjera im je da Rabija odgaja malog kao svoje dijete i da naprave od njega pravog ustasu koji ce da mrzi i ubija Srbe. Medjutim, istu noc u Osmanovice upadaju cetnici i pokolju muslimane, a Rabija uspije pobjeci u sumu sa malim Ilijom, a cetnici odnose njenog pravog sina, vjerujuci da je to srpsko dijete koje su Osmanovici oteli Jugovicima. Mali Ilija prezivljava rat i odrasta kao Alija Osmanovic uz Rabiju, vjerujuci da mu je ona prava majka, a da su cetnici odnijeli njegovog brata. Alija kasnije odlazi u Sarajevo na studije, ali ga sudbina njegovog brata ( tj. Rabijinog otetog sina za kojeg on vjeruje da mu je brat ) proganja i dalje i on odlucuje da ga pronadje. Prilikom jedne posjete Osmanovicima gotovo slucajno susrece seoskog hodzu, tajanstvenog covjeka poznatog kao Sikter-efendija. Od njega Alija, tj. Ilija, saznaje strasnu istinu.
Paralelno u romanu se odvija ljubavna drama,izmedju Alije i Milice???
=======================================================

..procitah Noz ,,,i to onda kada je bio zabranjen a posto je od tada puno godina proslo sadrzaja se ne mogu bas sjetiti, ne mogu se eto sjetiti ni osjecaja koji je tada isti u meni izazvao..
trenutno nemam zelju/potrebu da ga ponovo citam jer mi je sadrzaj drugacije "poznat"..znam kako izgleda bol koju sva takva djela opisuju..
Ne bih voljela da je moje dijete ima u obaveznoj lektiri , sto ne znaci da ne treba da je nekada procita..jer ne zelim da osjeti bol na ovakav nacin kako ga ja osjecam..

Moja generaicja je imala sve to i jos puno toga u lektiri...znali smo ili nismo znali kako je bilo..protiv koga i za sta se ko borio...znali a eto dozvolili smo da nam se desi sve (pa i vise) od opisanog u tim djelima...

Oni koji odlucuju sta ce nasa/vasa djeca citati odlucit ce u ime svih nas vodeci se dnevnopolitickim interesima ne vodeci racuna ni o cemu drugom samo o sebi, jer njihova djeca ce za to vrijeme citati nesto drugo ali na nekim od svjetskih jezika....
Fasizam kao profesija - Cetnicki,,nista manje nego i ustaski,,, vampiri su jos uvijek zedni krvi


Televizija Bijeljina cestitala je ( 2005 ) svojim gledateljima pravoslavni Bozic filmom "Noz", snimljenom po istoimenom romanu Vuka Draskovica. Film je emitiran u udarnom terminu na Badnje vece, tako da je odmah nakon njegovog emitiranja nastupio - Bozic. Film je za ovu prigodu odabrao ekstremni srpski nacionalist, knjizevnik Momo Kapor.

I Vuk i Kapor su rodom iz istocnog dijela Hercegovine. Prve scene filma su sve u znaku krvi i noza, sto kod normalnog covjeka mora izazvati mucninu, zbog koje se televizor gasi. Ali, neizbjezno izazivaju i asocijacije i na noz kojim su u toku Drugog svjetskog rata cetnici Draze Mihailovica klali po Bosni i Hercegovini ( "Drina nikad nije bila crvena koliko je trebala biti" ).

Da njihov pohod i pokolj nisu zaustavili Titovi partizani na Drini, ko zna dokle bi dobacili! Izaziva, posebno, asocijacije i na Karadzicev noz koji je, kao sudbina, bio namijenjen bosnjackom narodu i koji jos nije sklonjen s njegovog vrata. Roman Vuka Draskovica "Noz", objavljen 1982. godine, bio je, zapravo, snazan nagovjestaj buduce agresije na Bosnu i Hercegovinu. U nedavno objavljenoj knjizi "Predznaci agresije", njen autor Petar Jovic, koji je u vrijeme "predznaka agresije" hrabro izasao na javni politicki duel Vuku Draskovicu, Nenadu Kecmanovicu i njihovim istomisljenicima, jos tada je shvatio sta se to priprema Bosni i Hercegovini. Ali, tada je bio gotovo usamljen. Uspio je da im odgovori kako treba tek ovom knjigomu vrijeme njegovog cetnickog pohoda na BiH,, utrti put nacionalistickom djelovanju Vuka Draskovica i njegovim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i njeno politicko rukovodstvo. On je tada, osim "Noza", objavio i roman "Sudija" i brojne tekstove u novinama i casopisima u kojima je sa izrazito nacionalistickih pozicija cerecio tadasnje rukovodstvo BiH. Vrhunac te vrste agresije na BiH, dakle politicko-psiholoske, bilo je vandalsko uklanjanje Hamdije Pozderca s politicke scene i izazivanje opsteg rasula u politickom rukovodstvu BiH.

Kad su bili uklonjeni simboli bosanskohercegovacke politicke stabilnosti Hamdija Pozderac i Branko Mikulic, aspirantima na BiH i njenu cjelovitost prolaz je bio sirom otvoren. Pa i Karadzicu. Draskovicevi tekstovi predstavljali su politicku pripremu za agresiju, njen prvi i najvazniji dio. Vuk Draskovic se, nakon niza godina posrtanja, uspeo na sami vrh politicke scene Srbije. I to na cetnickoj ideologiji. Postao je ministar vanjskih poslova. Kao najdosljedniji sljedbenik ideologije i politike cetnickog djenerala Draze, inicirao je zakon o izjednacavanju cetnika s partizanima. I uspio: Skupstina Srbije ogromnom vecinom glasova usvojila je njegov zakon i na taj nacin cijelom svijetu dala do znanja u kom pravcu se (o)krece Srbija. Sve sto se dogadja u Srbiji, i u Hrvatskoj, neizbjezno se odrazava na politicku situaciju u BiH.

Ohrabrene ponasanjem svojih pokrovitelja iz Srbije, nacionalisticke stranke u RS su cetnickom vozdu i spomenik podigle. A cetnicko divljanje tek se moze ponovo ocekivati. Prikazivanje filma "Noz", i to bas na Badnje vece, predstavlja svojevrsni nastavak agresije na BiH cije pripreme i jesu zapocele istoimenim romanom. Karadzic je agresiju na BiH, koju su zapoceli Draskovic i njegovi idejni i politicki istomisljenici, nastavio samo oruzanim sredstvima.

2 comments:

  1. Nijedan zlocin se nesmije,utajiti,zatajiti,kriti ,prikrivati,,,jos je veci i od tog zlocin,,zlocin zabrane i presucivanja o njemu,,,postoji sansa da se obnovi u jos strasnijem obliku!!!

    ReplyDelete
  2. Klali su četnici,klali i partizani.Ali to je beznačajno u odnosu na ustaše u II Svetskom ratu.SS handžar divizija je muslimanska,NDH je činila i Bosna i Hercegovina u to vreme neograničene pomoći Vatikana,Italije i Nemačke.
    Odavno se zna da je Vuka platila cia da napiše knjigu koja će poremetiti odnose muslimana i Srba u Hercegovini.

    ReplyDelete