Friday, June 3, 2011

BAJKA O RIBARU I RIBARICI,,Aleksandar Sergejevic,Puskin

Biljeske o piscu:
Aleksandar Sergejevic Puskin rodio se u Moskvi 1799. godine u plemickoj kuci. Zbog slobodoumlja koje izrazava u svojim djelima cesto je napadan, pa i izazvan na dvoboj, te od posljedica ranjavanja umire godine 1837., u 38. godini zivota.
Ideja:
Nikada ne smijemo biti oholi i sebicni kao baka.
Analiza glavnih likova:
Starac – bio je posten i dobar
Baka – okrutna i sebicna
Zlatna ribica – ribica koja je ispunila sve zelje starcu koje ih je zadala
baka, ali ne i zadnju.
Sporedni likovi:
Sluge, lude
Kratki sadrzaj:
Starac i baka su zivjeli u staroj kolibi od gline. Starac se bavio ribolovom, a starica je prela. Jednoga dana starac je bacio mrezu u more i izvukao ju punu mulja, i tako nekolio puta. Kada ju je izvukao treci put, u njoj je bila samo jedna riba i to zlatna. Riba ga je zamolila da ju pusti i da ce mu tada ispuniti zelje. Starac je pustio. Vratio se kuci i to rekao starici.
Ona ga je izgrdila i poslala da zamoli da mu da novo korito. Ribica mu je rekla samo neka se vrati kuci. On je pred kolibom nasao novo korito.
Baka ga je izgrdila i poslala da zatrazi kucu. On je otisao i ribica mu je to ispunila. Zatim je baka kazala da zeli biti bogata vlastelinka. Starac je otisao na more i zamolio ribu. Ona mu je to ispunila. Kada se vratio vidio je veliki dvorac. U njemu je bila baka. Tukla je i derala se na sluge. Tako je proslo nekoliko tjedana. Tada je dosao starac i baka mu je naredila da zeli biti carica. Starac se protivio ali je kasnije otisao. Zamolio je ribicu. Nakon nekog vremena se vratio, a pred sobom je vidio jos veci i raskosniji dvorac. Kada je dosao do bake htio joj je poljubiti noge ali ona je pozvala strazare da ga odvedu. Baki je vec postalo dosadno i rekla je starcu neka zazeli od ribice da ona bude carica mora i da zlatna ribica pliva oko nje i da joj ispunjava sve zelje koje joj se prohtiju. Starac je otisao i zamolio ribicu. Ona ga je slusala i zatim zaronila. Starac je dugo cekao odgovor. Zatim se vrato. Vidio je da vise nema dvorca nego je umjesto njega opet ona stara koliba.

No comments:

Post a Comment