Saturday, June 4, 2011

PREOBRAZAJ,.Franc Kafka

Biljeske o piscu:
Franz Kafka (Prag, 3. 7. 1883. – Bec, 3. 6. 1924), austrijski knjizevnik. Porijeklom iz imucne kuce praskog Jevreja. Radi lijecenja putovao u Njemacku, Italiju, Francusku, Svicarsku. Umro od tuberkuloze grla. Kafka je odredio da se njegova knjizevna ostavstina nakon smrti spali, ali ju je njegov prijatelj M. Brod ipak objavio. Neprestano pod pritiskom i u tjeskobi, poslusan sin autorativnog oca, bolesnik i osamljenik, Kafka vec u svojim prvencima otkriva motive i ideje koje ce ga muciti cijeloga zivota. Neki se pocetncki fragmenti ili prvobitne pripovijesti javljaju kasnije kao dijelovi romana ili kao nove, preradjene cjeline pokazujuci tematski i misaoni kontinuitet. Kafka obogacuje ekspresionizam svojevrsnom zagonetnom simbolikom i aforistickim izrazom. Kafkin svijet nije vise onaj
klasicnog realistickog romana; likovi su podvrgnuti metodi redukcije sve dok od njih ne ostane golo bezumlje. Njegov covjek je usamljen i uplasen, dio mehanizma ciji mu je sastav nepoznat, a sustav nedohvatljiv. Kafkin pesimizam, koji prelazi u potpunu nemoc pred visim silama i u nihilizam, cesto prati crni humor, s elementima makabra i dvostruke perspektive. Osnova njegovog stila je jasan, aforistican izraz, dotjerane realisticke pojedinosti, elementi vizija i fantastika. U krajnoj crti njegova metaforicka proza ostavlja dojam slozene alegorije, za koju nema odredjenog racionalnog kljuca, i svijet koji ona sadrzava gubi se u beskonacnoj perspektivi alogicnosti, pa se autorove parabole otkrivaju kao zagonetka bez konacne odgonetke.

Analiza likova:
Otac
Odnos oca prema svom sinu Gregoru je grub, on ga mrzi i ne smatra
ga sinom. Takav odnos proizlazi iz Kafkina odnosa prema svom ocu.
Otac Gregora tuce i ne pusta ga da uopste da izadje iz kuce, ne pusta ga cak ni
iz sobe. Tako je bio grub da ga je gadjao jabukama i jednom ga je pogodio
u ledja, a poslije umire zbog toga.

Majka
Majka voli sina Gregora, ali ga se srami i stoga ga ne zeli vidjeti.
Ipak se na kraju dovoljno sabrala da bi isla k njemu. Tako je i on bio
sretan, jer njemu je bilo dovoljno da cuje njihov glas da bi se razveselio.

Greta
Greta je jedina u obitelji koja stvarno voli Grogora, ona se brine za njega,
hrani ga i pomaze mu kad god moze. Grogor je isto volio nju i stoga mu je
bilo zao sto joj nije rekao o namjerama da ju upise u konzervatoriji,
buduci da je tako lijepo svirala. No i ona ga pocinje zanemarivati...

Tematika:
Kafka u ovom djelu prikazuje otudjenost Gregora. On je covjek, ali je sasvim drukciji, razlicit i stoga ga niko ne voli, cijela familija ga mrzi i hoce ga se rijesiti tako da bi ih sto manje osramotio. Jedino se sestra brine za njega. Unatoc svemu Gregor je usamljen jer osim sestre on nema nikoga, cijeli njegov svijet je mala soba iz koje nesmije izaci. Jako se bojao oca koji ga je mrzio i htio je uciniti bilo sta da bi ga se rijesio. To se i dogodilo, on je bio krivac za njegovu smrt kad ga je pogodio jabukom u ledja. Mama ga je takodjer voljela, ali upravo zbog toga ga njie zeljela vidjeti jer nije podnijela sve to.

Zaljucak:
Kafkin je svijet apstraktan i abnormalan. Za njega sve sto je normalno je anormalno. Okolni likovi u Kafkinim romanima smatraju junake funkcionare u obliku sahovskih figura. Medjutim te figure zive u svojim nepojmljivim zakonitostima i umjesto da im koriste pripremaju im neodgodivi mat. Svijet u kome je Kafka vodjen i u kome je on zivio jest onaj Staroga zavjeta. On je taj svijet napustio, ali ga se nije rijesio, transponirao ga je u svoje vrijeme, zapravo ga je ucinio bezvremenskim. Posebna znacajka svijeta Starog zavjeta jest apsolutni suverenitet bozji. On je slobodan na strasan besprigovoran nacin.

No comments:

Post a Comment